Za bezbedniji let!

Bez autora
Oct 27 2011

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije omogućio je putnicima i zaposlenima u vazdušnom saobraćaju da, ako žele, anonimno prijave događaje za koje smatraju da su potencijalna opasnost ili ugrožavaju bezbednost civilnog vazduhoplovstva. Tako je Srbija prva zemlja u regionu koja je prihvatila tu preporuku Evropske komisije.Štampani formulari za prijavljivnje događaja nalaze se na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Formulari u elektronskom obliku građanima su dostupni od pre nekoliko meseci.

Za bezbedniji let!Putnici i zaposleni u vazdušnom saobraćaju mogu anonimno da prijave događaje za koje smatraju da su potencijalna opasnost ili ugrožavaju bezbednost civilnog vazduhoplovstva.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije omogućio je putnicima i zaposlenima u vazdušnom saobraćaju da, ako žele, anonimno prijave događaje za koje smatraju da su potencijalna opasnost ili ugrožavaju bezbednost civilnog vazduhoplovstva. Tako je Srbija prva zemlja u regionu koja je prihvatila tu preporuku Evropske komisije.

Štampani formulari za prijavljivnje događaja nalaze se na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Formulari u elektronskom obliku građanima su dostupni od pre nekoliko meseci, na sajtu Direktorata.

Sve informacije o podnosiocu prijave smatraju se poverljivim i neće se saopštavati nikome, i njima će raspolagati i proveravati ih isključivo nadležni u Direktoratu.

Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije kaže da  putnici nisu dovoljno edukovani da primete to što može da ugrozi bezbednost i sugurnost vazdušnog saobraćaja.

"Vremenom će se putnici edukovati da prepozanju opasnosti i da je prijave ukoliko uoče, recimo, da neko puši cigarete na platformi aerodroma, u aerodromskoj zgradi ili u toku leta, ukoliko uoče neki tehnički problem u avionu u toku leta, ili ako uoče malu udaljenost dva aviona na platformi", kaže Katarina Andrić-Milosavljević.

Dešavalo se da su putnici otkrivali i prijavljivali mnoge događaje koji su uticali na bezbednost, ali to nije imalo zvanični trag.

Agent za prodaju karata Igor Vranješević kaže da su putnici uočavali polomljen naslon sedišta, pojaseve koji nisu mogli da se vežu, kapanje klima-uređaja sa plafona aviona, odšrafljene šrafove na krilu aviona, korišćenje mobilnih telefona i laptopa prilikom poletanja i sletanja.

U Direktoratu očekuju da će dobiti dosta prijava koje će biti posledica uglavnom straha od letenja, ali sigurno da će se tim putem rasvetliti neuobičajeni događaji koje putnici veoma nevešto prepričavaju medijima, a oni ih senzacionalistički prenose.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik